• Hem
  • Attraktiv arbet...
sida

Attraktiv arbetsgivare

Attraktiv arbetsgivare

Jämställda löner en gång för alla

Det skiljer sig tusentals kronor i månadslön mellan jämförbara kvinno- och mansdominerade yrken i Lunds kommun. De stora förlorarna är undersköterskor, barnskötare och lokalvårdare, men det finns fler grupper som missgynnas. Vi menar att Lunds kommun inte uppfyller diskrimineringslagens krav så länge det ser ut så här. Dessutom är det ett stort problem att yrkesgrupper som redan är svåra att rekrytera också är underbetalda.

Det finns en lösning som har fungerat förr. När vi var med och styrde Lunds kommun 2002-2006 genomförde vi en stor satsning på extra löneförhöjningar inom kvinnodominerade yrken. De orättvisa löneskillnaderna minskade kraftigt. Dessvärre rev borgerligheten upp satsningen under den följande mandatperioden och därefter har löneskillnaderna återigen ökat. Det är dags för jämställda löner på riktigt, därför vill vi se stora lönesatsningar inom de kvinnodominerade yrken som idag har låga löner i jämförelse med mansdominerade yrken med motsvarande krav.

Extern utvärdering av generella effektiviseringar

I Lunds kommun har såväl Socialdemokratiska som borgerliga styren under lång tid valt att kalla nedskärningar för effektiviseringar. Verksamheter har år efter år fått krav på sig att spara pengar, utan att kraven har sänkts, varken på verksamhetens kvalitet eller omfattning, snarare har kraven ökat. Metoden har använts sedan 2007, vissa år i namn av just effektivisering, andra genom medveten otillräcklig uppräkning för kostnadsökning och volym på verksamheten, och andra år genom en kombination av dessa.

Bristen på faktaunderlag som visar att det verkligen finns effektiviseringsmöjligheter har med rätta lett till återkommande facklig kritik om risk för ökad stress och försämrad arbetsmiljö. Även kommunrevisionen har varit kritisk till detta sätt att “effektivisera”. Det hög tid att utvärdera konsekvenserna för kvaliteten, för brukarna och för medarbetarna. I Vänsterpartiets budgetförslag ger vi alltid full kompensation för pris och löneökningar. Vi föreslår aldrig generella effektiviseringskrav. Vi vill se en öppen och ärlig debatt om vad som egentligen är effektiviseringar och vad som faktiskt ska kallas nedskärningar. Lunds högerstyre och SD sätter sig dock på tvären, de vill inte se någon sådan granskning.

Anställningsgaranti för barnskötare och undersköterskor

Inom många välfärdsyrken finns stora rekryteringsbehov framöver. Här i Skåne konkurrerar många arbetsgivare om undersköterskor och barnskötare. Ett sätt för oss att klara av detta är att införa anställningsgaranti för elever i gymnasiet och vuxenutbildningen som läser visa utbildningar. En sådan garanti skulle innebära att ifall en person klarar utbildningen samt uppfyller övriga krav erbjuds personen en anställning i Lunds kommun. Detta är en modell som har använts framgångsrikt i andra kommuner. I Lund vill vi i första hand införa anställningsgaranti för barnskötare och undersköterskor.

Inför tillitsbaserad styrning

Sedan 1990-talet har marknadsbaserade organisationsmodeller influerat hur offentlig verksamhet organiseras; “just in time”-tankesättet från industrin har påverkat allt från personalbemanning till lagerhållning. Tillit till medarbetarnas yrkeskunskap och förmåga att utföra sitt arbete har ersatts av styrsystem med fokus på det som går att registrera och mäta. Liknande utveckling har tyvärr skett även i Lunds kommun. För anställda inom t.ex. omsorg och skola riskerar detta få förödande konsekvenser för arbetsmiljön och möjligheten att göra ett bra jobb.

På senare år har tillitsbaserad styrning lyfts fram som alternativ. Tillitsbaserad styrning, medarbetarstyrda organisationer och självstyrande team är organisationsmodeller som är på stark frammarsch världen över. I exempelvis Danmark arbetar man i flera kommuner med gemensam styrning av arbetets organisering. Resultaten vittnar om att det skapar engagemang, bättre arbetsmiljö, minskad sjukfrånvaro och mindre personalomsättning. En avgörande faktor verkar vara att dela på makt och inflytande över arbetet. Vänsterpartiet vill att Lunds kommun i samverkan med de fackliga organisationerna ska gå över till en tillitsbaserad styrning.

Inga fler otrygga anställningar

Otrygga anställningar skapar tysta arbetsplatser där man kanske drar sig för att kräva skyddsutrustning, påtala brister i hygienrutinerna, eller rent av att sjukskriva sig, eftersom hela ens inkomst riskeras. Det är svårare att ”vara besvärlig” och larma om dålig arbetsmiljö eller risker i verksamheten om du inte vet om du får behålla jobbet. Otrygga anställningar försvårar facklig organisering och ger i längden både sämre arbetsmiljö och en sämre välfärd.

Vänsterpartiet vill att det normala på svensk arbetsmarknad ska vara tillsvidareanställningar. Tidsbegränsade anställningar (t.ex. vikariat och projekt) ska vara undantag som ska vara väl motiverade när de måste användas. Att slentrianmässigt använda tillfälliga anställningar som förlängs med kort varsel eller plötsligt upphör ska inte förekomma i Lunds kommun. Vi ska inte sitta och vänta på lagändringar på detta område utan vi ska agera redan nu för trygga anställningar.

Slopa karensdagen

Under Covidpandemin har karensavdraget tagits bort tillfälligt i två omgångar. Syftet har varit att minska risken för smittspridning genom att säkerställa att människor stannar hemma vid sjukdomssymptom. På nationell nivå arbetar Vänsterpartiet för att avskaffa karensavdraget permanent. Sverige är idag det enda landet i Norden som har någon form av karens i sjukförsäkringen.

Men redan idag kan arbetsgivare själva avskaffa karensavdraget för sina anställda genom att teckna ett lokalt kollektivavtal med fackliga organisationer. Vi vill att Lunds kommun ska vara en föregångare och göra detta. I vårt Lund ska de som arbetar vara säkra på att inte själv behöva gå till jobbet trots sjukdom, inte oroas över inkomstbortfall och inte riskera smittas av kollegor. Vi ska ha en säker arbetsmiljö där alla ges möjlighet att göra ett gott jobb. Därför vill vi för de anställdas, för folkhälsans och för samhällsekonomins skull avskaffa karensavdraget.

Kopiera länk