Aktuellt

Inför ingen resultatbaserad ersättning i Lunds vuxenutbildning!

Moderaterna vill införa resultatbaserad ersättning i Lunds vuxenutbildning. I ett första skede vill de fortsätta utreda hur detta skulle kunna införas från och med 1 januari 2023. Vänsterpartiet kommer på Utbildningsnämnden på torsdag att rösta nej till att fortsätta att gå vidare med dessa planer.

Förslaget har fått rejält med kritik från flera fackliga organisationer inom skolans verksamhetsområde.

–          Kritiken som lyfts upp är befogad. Det tar olika lång tid för elever att lära sig och alla har olika förutsättningar. Med resultatbaserad ersättning ger elever som har bättre förutsättningar att klara sin utbildning pengar snabbare och mer tillförlitligt än elever som har det svårare. Vilket går tvärtemot grundtanken i utbildningssystemet om att kompensera för elevers olika förutsättningar, bland annat genom att ge vissa mer undervisningstid eller extra stöd på annat sätt säger Jesper Sahlén andre vice ordförande i Utbildningsnämnden.

–          Ett system som ger så starka ekonomiska incitament att godkänna elever kan skapa press för lärare att göra just detta, vilket kan skapa betygsinflation. För att förhindra detta föreslås att det ska byggas upp en kontrollapparat vilket innebär att mindre andel av budgeten kommer att kunna läggas på undervisning. Vänsterpartiet har stor tillit till våra lärare och vill inte bygga ett system som innebär ett behov att bygga upp en stor kontrollapparat fortsätter Jesper Sahlén.

Vi hoppas att alla partier tar till sig synpunkterna från fackförbunden och lägger ner planerna på att införa resultatbaserad ersättning.

Kopiera länk