Ekonomi

Sätt tak för LKF:s hyreshöjningar

Som en effekt av både pandemin och Rysslands anfallskrig i Ukraina har inflationen ökat kraftigt på kort tid. Det drabbar oss som medborgare liksom det drabbar företag och offentlig sektor. Vänsterpartiet föreslår idag att Lunds kommun ska sätta ett tak för hur mycket LKF ska höja hyrorna under de kommande två åren.

Dagens inflation är inte driven främst av för stora löneökningar utan av andra faktorer. Industrifacken har som första bud i årets avtalsrörelse aviserat 4.4 procents löneökning vilket visar att fackföreningsrörelsen inte avser kräva enorma löneökningar till följd av den höga inflationen. Man är tvärtom tydlig med att en sådan strategi skulle riskera leda till ännu högre inflation.

–          För en långsiktigt hållbar krishantering är det viktigt att vi hjälps åt att hantera den stigande inflationen. Löntagare och hyresgäster kan inte förväntas ta alla smällar utan kommunen har möjlighet att ta ett bredare samhällsansvar säger Helena Falk kommunalråd för Vänsterpartiet.

Vänsterpartiet vill att LKF sätter ett tak så att hyreshöjningarna inte överstiger 2 procent per år under 2023 och 2024.

–          Genom att fatta ett sådant beslut tar Lunds kommun ansvar för att inte spä på inflationen utan istället dämpa dess effekter säger Jesper Sahlén ersättare för Vänsterpartiet i kommunstyrelsen.

Kopiera länk