Klimatet

Öka mängden solceller i Lunds kommun

Vänsterpartiet har idag lämnat in en motion om hur Lunds kommun kan öka takten när det gäller solceller på kommunalt ägda fastigheter.

  • När det fattas beslut om nybyggnation av fastigheter finns där en stor enighet i att maximera användandet av solceller. Men Lunds kommun äger också en väldigt stor mängd befintliga fastigheter där det finns goda förutsättningar att sätta upp solceller. Det rör sig om allt från skolor, äldreboenden till hyreslägenheter säger Helena Falk kommunalråd från Vänsterpartiet.

Vänsterpartiet vill att Lunds kommun tillsammans med Kraftringen och Lunds kommuns fastighetsbolag ska inventera vilka befintliga fastigheter som det lämpligt att börja sätta upp solceller på. Kommunen och LKF ska sedan ta fram vars en investeringsplan.

  • Kraftringen har tagit fram en solkarta över Lunds kommun som visar hur effektivt det är att sätta upp solceller på tak runt om i kommunen. I arbetet med att förse kommunalt ägda tak med solceller bör denna karta användas så att solceller sätts upp på de ställen som ger bäst effekt först säger Jesper Sahlén ledamot för Vänsterpartiet i Lunds kommunfullmäktige.

Frankrike har stiftat en ny lag om att alla större parkeringsplatser måste täckas av solceller. Bilarna kommer alltså framöver att ha ett solcellstak över sig. Detta innebär ett betydligt mer effektivt användande av mark och samtidigt som det innebär ökad elproduktion innebär det också att bilarna skyddas mot sol, regn och snö. Vänsterpartiet föreslår att Kraftringen ska utreda förutsättningar att göra samma sak på parkeringar i vår region.

Läs motionen här.

Kopiera länk