Stadsmiljö

Förbättra trafiksituationen i Lund

Vänsterpartiet har lämnat in två förslag för att förbättra trafik- och parkeringssituationen i Lunds kommun.

Vänsterpartiet vill att det utreds i vilka områden i Lunds kommun införandet av parkeringsavgifter skulle kunna skapa en bättre trafiksituation.

– I våra beslutade styrdokument tas det upp att parkeringsavgifter kan vara ett medel för att förbättra situationen i områden där det finns ett starkt parkeringstryck. Men eftersom beslut kring avgifter har tagits vid massvis av tillfällen är det svårt att hänga med på logiken bakom säger Steingrimur Jonsson ledamot för Vänsterpartiet i tekniska nämnden.
Det finns exempel på områden som ligger nära varandra, där det ena området är avgiftsbelagt och det andra inte. Vilket kan skapa en svårare trafiksituation i det område där det inte finns avgifter.
Vänsterpartiets andra förslag är att utreda hur vi kan öka incitamenten för att parkera i kommunen mobilitetshus istället för på gatumark. Lunds kommun har under lång tid haft en strategi som går ut på att bygga mobilitetshus för bilparkering. Strategin är väldigt tydlig på Brunnshög men också i andra delar av Lunds stad.
Att bygga mobilitetshus gör att fler bilar kan parkera på samma yta och därmed skapas förutsättningar att bebygga mer mark och samtidigt upprätthålla parkeringsnormen. Men att bygga mobilitetshus innebär stora investeringar.
– När vi har en strategi som gör att vi investerar stora belopp i att bygga mobilitetshus bör vi också se till att det finns starkare incitament att parkera i mobilitetshusen än på gatumark. Det kan röra sig om förändringar av avgifter men också om skyltning och annan information säger Elisabeth Bjarstedt ersättare för Vänsterpartiet i tekniska nämnden.
Kopiera länk