Kultur & fritid

Vänsterseger: Mer pengar till lovaktiviteter för barn och unga

Vi befinner oss i en tid med snabbt växande inflation som märks av i mångas plånböcker. När Lunds kommuns ekonomi och verksamhetsplan för 2023-2025 antogs av fullmäktige beslutades därför att avsätta 20 miljoner per år för att hantera lågkonjunkturen. Pengarna finns hos kommunstyrelsen men kan fördelas till nämnderna om behov uppstår i verksamheterna.

Lunds kommunstyrelse har nu, efter ett förslag från Vänsterpartiet, beslutat att satsa ytterligare 1,5 miljoner på avgiftsfria lovverksamheter för barn och unga.

–    Nu är sommarlovet nära men på grund av konjunkturen har många familjer mindre pengar att röra sig med och man kommer kanske inte kunna göra så många resor och utflykter under loven. Därför är det oerhört viktigt att kommunen erbjuder ett brett utbud av avgiftsfria lovverksamheter för barn och unga, säger Helena Falk, kommunalråd för Vänsterpartiet och ledamot i kommunstyrelsen.

Vänsterpartiet föreslog redan i december 2022 att 1,5 miljoner kronor av kommunstyrelsens reserverade medel med anledning av lågkonjunkturen skulle användas för att förstärka avgiftsfria lovverksamheter.

–     Genom denna satsning kommer ännu fler barn och unga kunna delta i aktiviteter under loven och utbudet kan bli ännu större. Vi är väldigt glada att detta nu blir verklighet! säger Jesper Sahlén, ersättare i Kommunstyrelsen.

Kopiera länk