Idrott och folkhälsa
Cyklist i kvällsljus

Uppmuntra fler att cykla mer!

Att fler cyklar är positivt för både kommunen och individen. Det är positivt för klimatet och för folkhälsan. En stor del av utsläppen av växthusgaser i Lunds kommun kommer från transportsektorn. Att få fler att cykla är en viktig del i att ändra på detta. Vänsterpartiet går idag fram med två förslag för att få fler att cykla.

Det är viktigt att det finns tillräckligt med cykelställ i hela Lunds kommun

– Det är viktigt att det finns tillräckligt med cykelställ i hela Lunds kommun så att alla kan vara trygga med att det finns en plats att parkera cykeln på dit man ska, säger Steingrimur Jonsson ledamot för Vänsterpartiet i tekniska nämnden.

För att få en bild av hur det ser ut med tillgången till cykelparkeringar runt om i Lunds kommun föreslår vi att man genomför en inventering av cykelparkeringarna i kommunen. I en sådan inventering ska man se över både antal cykelparkeringar och typ av parkering (vanlig cykel, lådcykel, cykelvagn och så vidare). Inventeringen ska identifiera brister och behov som finns idag och därmed också bidra till att vi gör kommande investeringar på rätt plats och på rätt sätt.

Vänsterpartiet föreslår också en cykelkampanj riktad mot anställda.

Vi vill även se kampanjer riktade mot våra anställda

– Lunds kommun bedriver redan idag ett framgångsrikt arbete med att påverka människor att cykla mer. Men kampanjerna riktar sig till största delen mot den breda allmänheten. Vi vill även se kampanjer riktade mot våra anställda, säger Helena Falk ledamot för Vänsterpartiet kommunstyrelsen.

Lunds kommun är en stor arbetsgivare. Ett framgångsrikt arbete med att få fler kommunanställda att cykla mer skulle ha stor effekt. Kampanjerna skulle kunna bestå av utmaningar eller tävlingar för förvaltningar, enheter och arbetslag.

Förslaget om cykelparkeringar finns att läsa här.

Förslaget om cykelutmaningar finns att läsa här.

Kopiera länk