Klimatet

Offensiva förslag för att spara på vatten och värna naturområden

Frågan om Lunds framtida avloppsrening har diskuterats flitigt det senaste halvåret. Vänsterpartiet är nu på väg att få igenom en rad åtgärder som ska leda till minskad vattenförbrukning och att vi skyddar naturvärdena i Höje å-området när Lunds avloppsvatten i framtiden ska renas på ett modernt reningsverk i Malmö.

– Vänsterpartiet ser nu till att vi börjar se vatten som en viktig resurs som i större utsträckning ska hanteras lokalt. När reningsverket försvinner från Höje å kommer vattenstatus i ån förbättras, samtidigt som vi säkerställer att exploatering inte förstör naturvärdena. Allmänhetens tillgänglighet till Höje å kommer tvärtom stärkas, säger Helena Falk kommunalråd för Vänsterpartiet.
Beslut fattas i kommunfullmäktige onsdag den 25 oktober.

Vänsterpartiets förslag är följande

1. Byggnadsnämnden får i uppdrag att driva ett aktivt planarbete som initierar stadsbyggande med ett helhetsperspektiv att minimera dag- och spillvattenflödet.
2. Kommunstyrelsen får i uppdrag att tillsammans med berörda nämnder och helägda bolag arbeta för att i all nyproduktion och ombyggnad av fastigheter utnyttja bästa möjliga teknik för att minimera spillvattenflödet.
3. Kommunstyrelsen får i uppdrag att i samråd med berörda nämnder säkerställa allmänhetens tillgänglighet till området genom att begränsa exploateringen till i huvudsak redan hårdgjorda ytor samt att utreda hur man kan skapa ett skyddsavstånd till Höje å som bidrar till områdets naturvärden.
4. Tekniska nämnden får i uppdrag att i samråd med VA Syd utreda möjligheten att med hjälp av dagvatten skapa ett jämnare flöde i Höje å.

Kommunstyrelsen har redan beslutat om följande förslag från Vänsterpartiet

5. Kommunkontoret har fått i uppdrag att bjuda in till förhandlingar om en bred uppgörelse med kommunens fastighetsägare, såväl offentliga som privata, om att minska mängden dagvatten som belastar ledningsnätet till förmån för lokal hantering. Samt att utreda vilken del av kostnaderna som ska bäras av kommunen och vilken del som ska bäras av fastighetsägarna.

Kopiera länk