Idrott och folkhälsa

Möjliggör screening på arbetstid

Idag erbjuder regionerna screening för ett antal cancerformer. Cellprovtagning och mammografi är kanske de mest kända men även screening för tjock- och ändtarms-cancer är på väg att införas i Region Skåne. Screening är ett effektivt sätt att upptäcka cancern tidigt vilket är avgörande för att bli botad.

Men tyvärr går inte alla på screening när de får en kallelse. Enligt en undersökning som genomförts på uppdrag av Cancerfonden har 1 av 8 någon gång missat en undersökning på grund av jobbet och 60 % svarar att de skulle vara mer benägna att gå på sin screening om de fick göra det på arbetstid.

– Det finns idag en stor ojämlikhet i vilka som överlever cancer. Inkomst, utbildningsnivå och vart man bor är faktorer som påverkar. Men Lunds kommun kan som arbetsgivare bidra till en mer jämlik vård och till att fler får en tidig diagnos och därmed överlever cancern, säger Helena Falk, kommunalråd och ledamot i kommunstyrelsen.

Flera arbetsgivare har redan infört screening på arbetstid. Nu föreslår Vänsterpartiet att Lunds kommun sällar sig till dem och säkerställer att alla anställda har möjlighet att gå på screening på arbetstid.

Skrivelse screening på arbetstid

Kopiera länk