Stadsmiljö
Byggarbetsplats

Rättvist byggande i Lunds kommun

Vänsterpartiet vill att Lunds kommun på ett bättre sätt ska arbeta för att motverka osund konkurrens inom byggbranschen. Detta genom att bli medlemmar i föreningen Rättvist byggande och implementera dess arbetsmetoder.

Rättvist byggande startades av det allmännyttiga bostadsföretaget Stockholmshem 2017 som en arbetsmodell för att motverka kriminalitet och osund konkurrens på byggarbetsplatser. Som ett led att sprida den framgångsrika modellen till flera bildades 2021 den ideella föreningen Rättvist byggande.

Arbetsmodellen Rättvist byggande består av att ställa krav vid upphandlingar, granskningar och kontroll av hela kedjan av underentreprenörer, oannonserade arbetsplatskontroller och hantering av kontraktsbrott och lagbrott.

Lunds kommuns fastighetsbolag (LKF) är redan medlemmar i Rättvist byggande. Men Lunds kommun bedriver själva en hel del byggprojekt.

– Som en aktör som bygger så mycket som Lunds kommun gör har vi ett stort ansvar att se till att de företag som vi upphandlar inte konkurrerar på ett osunt sätt och att lagar och regler följs, säger Helena Falk kommunalråd för Vänsterpartiet.

Läs hela förslaget här.

Kopiera länk