Ekonomi

Kommunens lokalvård ska bedrivas i egen regi

Vänsterpartiet vill all lokalvård i Lunds kommuns verksamheter ska bedrivas i egen regi. Idag är det upp till varje enhet att besluta vem som ska ha hand om lokalvården i den egna verksamheten och eventuellt upphandla tjänsten.

En liknande förändring som den Vänsterpartiet nu föreslår genomfördes nyligen för matlagning och servering i Lunds kommun. Matlagning och servering sker numera av personal anställd av Serviceförvaltningen.

– Det finns flera fördelar med detta upplägg, jämfört med att anställda är utspridda på de olika enheter där maten serveras. På detta sätt säkerställer vi att måltidspersonalen har chefer med kompetens i att driva storkök och vad som är viktigt för den anställde avseende skyddsutrustning, kompetensutveckling och så vidare, säger Helena Falk kommunalråd för Vänsterpartiet. 

Vänsterpartiet ser att liknande fördelar skulle kunna uppnås för kommunens lokalvård. Idag är det upp till verksamheterna att bestämma hur deras lokalvård ska skötas. Man kan anställa egen personal, man kan köpa in tjänsten av ett företag eller så kan man köpa lokalvård av Serviceförvaltningen.

Men nuvarande modell skapar en rad problem. När verksamheter köper in lokalvård görs det ofta av chefer eller medarbetare som inte har detta som sin specialkompetens. Resultatet kan bli att lokalvård upphandlas från företag som inte på bästa sätt tar hand om våra lokaler. Plötsligt kan ett golv slitas mycket snabbare eftersom fel medel används vid rengöring. Ett annat problem är att verksamhetschefen, till exempel rektor för en skola, kan känna sig tvungen att nedprioritera lokalvård när resurserna är knappa.

– Genom att Serviceförvaltningen får helhetsansvar för lokalvård kan vi bättre ta hand om våra lokaler och dessutom säkerställa en god arbetsmiljö samt att kommunens miljökrav uppfylls. Det skulle innebära vinster för både klimatet och för ekonomin säger Jesper Sahlén ersättare för Vänsterpartiet i kommunstyrelsen.

Vänsterpartiets förslag är att Serviceförvaltningen ska ges ansvar att sköta all lokalvård i Lunds kommun och att kostnaden för detta ska läggas in i hyreskostnaden. Förändringen ska genomföras med en mjuk övergång som säkerställer verksamhetens behov utan att bli en ökad ekonomisk belastning. Dessutom ska anställdas inflytande över och delaktighet i sin arbetsplats säkras.

Kopiera länk