Klimatet

Tillsätt en haverikommission för att lära av översvämningarna

I förra veckan drabbades Kävlingeån och Revinge by av stora översvämningar som fick omfattande konsekvenser för boende i byn.

Lunds kommun kommunicerade med medborgarna kring händelsen och bistod med att ordna portabla toaletter samt möjlighet till dusch för de som drabbats. Man agerade snabbt utifrån den information som fanns tillgänglig och de bedömningar man kunde göra av händelsens utveckling.

– Lunds kommun har agerat här, men i krislägen är samverkan mellan olika aktörer av yttersta betydelse. Samverkan ska ske med allmänhetens bästa som ledstjärna och syftet måste vara att gemensamt lösa de problem som uppstår, säger Helena Falk, kommunalråd för Vänsterpartiet och ledamot i kommunstyrelsen.

I fallet med översvämningen i Kävlingeån berördes flera myndighetsorganisationer förutom Lunds kommun. Räddningstjänsten Syd, VA Syd, Sydvatten och Länsstyrelsen var alla berörda och borde ha varit djupt involverade i krishanteringen.

– Tyvärr fungerade inte kommunikationen och samarbetet så smidigt som allmänheten bör kunna förvänta sig. Vi föreslår därför att Lunds kommun tillsätter en haverikommission för att tillsammans med berörda parter utreda händelsen och framför allt lära oss något av den, säger Jesper Sahlén, ersättare i kommunstyrelsen.

Vänsterpartiet föreslår att kommunkontoret ges i uppdrag att tillsätta en haverikommission med utgångspunkt i översvämningen i Revinge by i slutet av januari, för att utreda hur samverkan kan förbättras mellan kommunen och andra berörda aktörer.

Läs hela skrivelsen här.

Kopiera länk