Demokrati

Inga kärnvapen på svensk mark – svensk lag ska gälla i Sverige

På kommunstyrelsen nästa vecka ska Lunds kommun yttra sig kring det avtal som är på väg att tecknas mellan Sverige och USA. Vänsterpartiet vänder sig emot hur avtalet ökar risken för kärnvapen på svensk mark och försvagar rättsprincipen om att svensk lag gäller i Sverige.

Lunds kommun berörs i högsta grad av förändringarna i och med att det i Revinge ligger en militäranläggning.

– Den nationella utredningen visar upp en närmast naiv inställning kring risken för kärnvapen på svensk mark. Man konstaterar bara att det i fredstid inte finns skäl för detta. Som om den amerikanska militären kommer montera ner kärnvapen som eventuellt är en del av en standardutrustning bara för att de ska komma till Sverige. Detta kommer inte att göras ifall vi inte ställer krav och genomför kontroller. Vi står fast vid att det inte ska finnas kärnvapen i Lunds kommun, säger Helena Falk, kommunalråd för Vänsterpartiet.

En annan avgörande fråga är hur eventuella brott begångna av den amerikanska militären under sin vistelse i Sverige ska hanteras. Det liggande förslaget skulle innebära att eventuella brott som regel skulle hanteras av amerikanska domstolar enligt amerikansk lagstiftning.

– Det här är ett stort avsteg från huvudregeln i den svenska lagstiftningen om att när det gäller brott begångna i Sverige ska svensk lag tillämpas oavsett gärningsmannens nationalitet. Vi ser med stor oro på att det snart kan finnas en mängd människor i Lunds kommun som inte berörs av den svenska lagstiftningen, säger Jesper Sahlén, ersättare i kommunstyrelsen för Vänsterpartiet.

 

Kopiera länk