Stadsmiljö

Bättre förutsättningar för jordbruket

I Lunds kommun finns det en stor politisk enighet om att vara restriktiv med att exploatera åkermark. I den handlingsplan kring näringsliv som nyligen beslutades av kommunstyrelsen slogs det både fast att Lunds kommun tillsammans med livsmedelsbranschen ska jobba med att få till en hållbar livsmedelsproduktion och att kommunen ska arbeta för att det blir en god hållbar tillväxt inom de areella och gröna näringarna. 

        För att uppnå ambitionen att skapa goda förutsättningar för en hållbar livsmedelsbransch räcker det inte att bevara åkermark utan det behöver också säkerställas att lantbrukare har goda förutsättningar att bedriva sitt arbete. En brist på detta område som har framkom under byaveckan i Södra Sandby handlar om att vägar exempelvis innehåller farthinder som är konstruerade på ett sådant sätt att jordbruksmaskiner inte kan ta sig fram säger Helena Falk kommunalråd för Vänsterpartiet.  

Lunds kommun ska fortfarande se till att det finns fartsänkande åtgärder där sådana bedöms som nödvändiga, men det är möjligt att genomföra sådana utan att dessa hindrar framfarten för jordbruksmaskiner som ska ta sig till närliggande åkrar. 

Vänsterpartiet föreslår att Lunds kommun ska ha dialog med lantbrukare om denna problematik för att på kort och lång sikt skapa bättre framkomlighet och effektivitet för sektorn i det kommunala vägnätet. 

Läs motionen här.

 

Kopiera länk