Aktuellt

Orimligt att bygga ett nytt stort bostadsområde utan skola

När planarbetet för ett av Lunds nya stora bostadsområden Västerbro fortsätter, planeras området att byggas helt utan grundskola. Vänsterpartiet tycker det är orimligt att bygga ett så här stort bostadsområde utan någon skola.

– Små barn ska inte behöva korsa trafikerade vägar och gå långt mer än en kilometer till skolan säger Ann Schlyter ledamot för Vänsterpartiet i Byggnadsnämnden.

En skola fanns inplanerad i den fördjupade översiktsplanen och även i Västerbroprogrammet som nämnden antagit. Det är naturligt att byggherrarna hellre bygger bostäder, och i nya beräkningar kommer man fram till att skolan inte behövs.

Det framgår inte vilka antaganden man gör för att komma fram till att det 2030 bara kommer att finnas 135 barn i Västerbros då 1500 lägenheter, det vill säga ett barn på 11 lägenheter.

Det är en slutsats som strider mot den bostadsmarknadsanalys som finns som bilaga till det Bostadspolitiska programmet byggnadsnämnden godkände för en månad sen. Där anges att överallt i Lunds kommun utom i Genarp är det barnfamiljer som har störst ökat bostadsbehov.  Antagandet om 135 barn är inte trovärdigt.
Vänsterpartiet välkomnar att det byggs mycket bostäder på Västerbro, men det behövs också byggas en grundskola i området. Vi kommer fortsätta arbeta för att så blir fallet.
Kopiera länk