Äldre
Anställd och brukare i äldreomsorgen

Prova fyra dagars arbetsvecka i omsorgen

Nyligen lanserades resultaten av en stor brittisk studie i vilken ett antal företag prövat att minska arbetstiden så att man arbetar fyra dagar istället för fem. Av 61 deltagande företag svarade 56 att man önskar fortsätta tillämpa fyra dagars arbetsvecka även efter att studien avslutats. Samtliga deltagande företag rapporterade fördelar med förändringen.

– Runt om i världen diskuteras nu har man kan minska arbetstidsmåttet och samtidigt bibehålla kvalitet och produktionsnivå. Det finns flera skäl att göra en sådan förändring. Ett är kompetensförsörjning, att locka fler till ett visst yrke. Ett annat skäl är anställdas hälsa, stressrelaterade hälsoproblem ökar dramatiskt i västvärlden, också i Sverige, säger Jesper Sahlén ledamot i kommunfullmäktige.

I Mörbylånga kommun på Öland har man beslutat att minska arbetstiden för undersköterskorna i hemtjänsten till 85 procent med bibehållen lön. Ett beslut som har gjort det lättare att rekrytera personal. Vänsterpartiet Lund föreslår nu i en motion att vård och omsorgsnämnden ska genomföra försök med fyra dagars arbetsvecka med bibehållen lön i utvalda verksamheter.

Nu är tid att vara modiga och leda utvecklingen mot ett hållbart arbetsliv för att på så sätt trygga kompetensförsörjningen

– Samtliga kommuner och regioner står inför omfattande rekryteringsbehov, främst inom vård- och omsorg men också andra yrkesgrupper. Nu är tid att vara modiga och leda utvecklingen mot ett hållbart arbetsliv för att på så sätt trygga kompetensförsörjningen, säger Helena Falk, kommunalråd och ledamot i kommunfullmäktige.

Fotograf: Fredrik Åkerberg

Länk till förslaget i sin helhet.

Kopiera länk